De Stichting pleit ervoor dat tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei ook de April-meistaking genoemd wordt.
Het werk van de Stichting is voor alle inwoners van Nederland bestemd. Zij wil zo’n groot mogelijk publiek bereiken om kennis over te dragen over deze specifieke periode tijdens WO II.
Overzicht van herdenkingsplaatsen van de April-meistakingen.
Het overzicht met de herdenkingsplaatsen en -monumenten zijn niet volledig.
- Monument Appèlbergen, Haren
- Monument bij de N.H. Kerk in Marum
- Monument Heerlen
- Marskant Hengelo, OV
- Het gedenklint op het Zuidplein in Hengelo
Monument Appèlbergen, Haren

Bron: Stichting 3 mei herdenking Appèlbergen
Monument bij de N.H. Kerk in Marum

Voor meer informatie: https://www.wkregister.nl/personen/de-haar-wraak-van-de-bezetter/
Marskant Hengelo, OV

Het borstbeeld van Frits Loep is gericht naar het oude politiebureau op de hoek van Marskant-Deldenerstraat, waar hij voor het laatst werd gezien. Het beeld staat symbool voor alle vermisten die tijdens de bezetting zijn omgekomen. Tot op de dag van vandaag worden er nog 52 mensen vermist in Hengelo.
Bron: http://fritsloep.nl/Home.html
Het gedenklint op het Zuidplein in Hengelo

Op 4 november 2019 werd het gedenklint op het Zuidplein in Hengelo onthuld. Voor het eerst krijgen de April-meistakingen van 1943 ook in Hengelo een fysiek gedenkteken. De locatie van het gedenklint is een historische plek: tegenover het plein staat de vroegere machinefabriek Gebr. Stork & Co., de plek waar de stakingen begonnen.
“Het is een teken van herinnering en respect, én een opwekking aan ieder van ons om ons bewust te zijn van onze vrijheid. Daarbij een appèl, om onze verantwoordelijkheid voor die vrijheid te nemen. Elke dag opnieuw. Er hoeft er maar één te beginnen.” – Hans Morssinkhof, 4 november 2019
Bron: Hans Morssinkhof
Voor meer informatie: https://rtvoost.azurewebsites.net/nieuws/320883/Monument-voor-vergeten-WOII-staking-die-in-Hengelo-begon
Gezamenlijke herdenking
De moedige mannen en vrouwen van toen willen wij een vaste plek in onze geschiedenis geven. Vooral om hun geest levend te houden. Zij kwamen op voor hun vrijheid en de fundamentele rechten van onze democratische rechtsstaat. Herdenken betekent aandacht vestigen om de betekenis, de kwetsbaarheid van vrijheid en op de blijvende actualiteit van de opstand van al die jaren geleden. Nog dagelijks is zichtbaar hoe wereldwijd die rechten bedreigd worden en hoe moeilijk het is om ze terug te winnen.
Als stichting willen we op verschillende manieren nauw samenwerken met andere stichtingen en herdenkingen. Inmiddels zijn er meerdere mooie initiatieven ontstaan.
- In Hengelo vond afgelopen op 4 november 2019 de onthulling plaats van een gedenklint, dat de plek markeert waar de opstand begon.
- De Stichting ijvert om de April-meistakingen 1943 te laten noemen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei.
- Gezamenlijke herdenking April-meistakingen op 29 april. Op 29 april herdenkt de Stichting de stakingen op een gezamenlijke wijze in alle plaatsen in Nederland waar het werk werd stilgelegd.
In 2020 was de herdenking helaas alleen online mogelijk. In 2021 was het mogelijk om binnen de Corona-maatregelen een kleine, maar waardige, herdenking plaats te laten vinden bij het Herdenkingslint te Hengelo. Dit jaar zal op 29 april 2022 de herdenking plaatsvinden bij het gedenklint in Hengelo.