Overzicht van plaatsen waar een herdenking rondom de April-meistakingen wordt gehouden.
- Appelbergen, Groningen
- Beneden-Leeuwen, Gelderland
- Doetinchem, Gelderland
- Eindhoven, Noord-Brabant
- Gorredijk, Friesland
- Heerlen, Limburg
- Hengelo, Overijssel
- Pekela, Groningen
Overzicht van herdenkingsmonumenten van de April-meistakingen.
- Monument Appèlbergen, Haren
- Monument Arnhem
- Monument Beneden-Leeuwen, West Maas en Waal
- Monument Eindhoven
- Monument Heerlen
- Marskant Hengelo
- Het gedenklint op het Industrieplein in Hengelo
- Monument bij de N.H. Kerk in Marum
- Monument Opeinde
Het overzicht met de herdenkingsplaatsen en -monumenten is niet volledig. Mocht u tot meer informatie beschikken over andere herdenkingen en monumenten neem dan contact met ons op.
Waarom herdenken we?
In de laatste jaren zijn de April-meistakingen weer langzaam naar de voorgrond gedrongen in de Nederlandse herdenkingscultuur door onder meer het werk van onze stichting, maar ook vele nabestaanden, betrokkenen en andere geïnteresseerden. Door de diverse herdenkingsactiviteiten in het hele land hopen we dat de herinnering aan de April-meistakingen levend blijft en een zo breed mogelijk publiek trekt.
Het is belangrijk om stil te staan bij de moed en opoffering van de stakers, velen kwamen in verzet en met eigen ogen kon iedereen zien tot welke gruwelijkheden de Duitse bezetter in staat was. Maar ook is het belangrijk te herdenken voor de pijn en trauma van de nabestaanden. Honderden mensen kwamen om, door willekeurige schietpartijen of na standrechtelijke veroordeling. Ruim vijftig slachtoffers zijn nog altijd vermist. Nabestaanden ervaren nog dagelijks het verdriet van de vermissing van dierbaren.
Monument Appèlbergen, Haren

Bron: Stichting 3 mei herdenking Appèlbergen
Monument Arnhem

Meer informatie: 4-5 mei
Monument Beneden-Leeuwen, West Maas en Waal

Monument Eindhoven

Marskant Hengelo, OV

Het borstbeeld van Frits Loep is gericht naar het oude politiebureau op de hoek van Marskant-Deldenerstraat, waar hij voor het laatst werd gezien. Het beeld staat symbool voor alle vermisten die tijdens de bezetting zijn omgekomen. Tot op de dag van vandaag worden er nog 52 mensen vermist in Hengelo.
Bron: http://fritsloep.nl/Home.html
Het gedenklint op het Industrieplein in Hengelo

Op 4 november 2019 werd het gedenklint op het Industrieplein in Hengelo onthuld. Voor het eerst krijgen de April-meistakingen van 1943 ook in Hengelo een fysiek gedenkteken. De locatie van het gedenklint is een historische plek: tegenover het plein staat de vroegere machinefabriek Gebr. Stork & Co., de plek waar de stakingen begonnen.
“Het is een teken van herinnering en respect, én een opwekking aan ieder van ons om ons bewust te zijn van onze vrijheid. Daarbij een appèl, om onze verantwoordelijkheid voor die vrijheid te nemen. Elke dag opnieuw. Er hoeft er maar één te beginnen.” – Hans Morssinkhof, 4 november 2019
Bron: Hans Morssinkhof
Voor meer informatie: https://rtvoost.azurewebsites.net/nieuws/320883/Monument-voor-vergeten-WOII-staking-die-in-Hengelo-begon
Monument bij de N.H. Kerk in Marum

Voor meer informatie: https://www.wkregister.nl/personen/de-haar-wraak-van-de-bezetter/
Monument Opeinde

Gezamenlijke herdenking
Als stichting werken we op verschillende manieren nauw samen met andere stichtingen en herdenkingen. Inmiddels zijn er meerdere mooie initiatieven ontstaan die u terug kunt vinden op onze agenda.
In 2020 was de herdenking helaas alleen online mogelijk. In 2021 was het mogelijk om binnen de Corona-maatregelen een kleine, maar waardige, herdenking plaats te laten vinden bij het Herdenkingslint te Hengelo. In 2022 vond de herdenking voor het eerst op 29 april plaats, weer bij het Herdenkingslint te Hengelo.
In dit jaar, 2023, zal de stichting weer in Hengelo aanwezig zijn. In de ochtend van 29 april organiseert de stichting een landelijke bijeenkomst voor alle nabestaanden in het ROC van Twente, waarna we zullen deelnemen aan de herdenking in het oude Stork-gebouw.